Втори съвместен проект на ГПЧЕ „Алеко Константинов” и Белгийски скаути

За втора поредна година ГПЧЕ „Алеко Константинов” е партньор в проект на белгийска младежка скаутска организация. Научили от миналогодишните белгийски участници за положителния опит, топлото посрещане и хубавите емоции, организацията „Пионерите от Женвал” решава да се свърже с ръководството на ГПЧЕ и да предложи съвместен проект.

image5

Резултат: от 28 юни до 5 юли, Езиковата гимназия, общежитието и улиците на Правец се огласяват от френска реч. Това са 30 „Пионери от Женвал”, младежка организация от франкофонската област Валония в Белгия. Те са на възраст от 16 до 18 години, а ръководителите им са студенти, с няколко години по-възрастни. Като бивши скаути те осигуряват приемствеността на знанията и уменията. Скаутското движение е изключително популярно в Белгия. Неговата мисия е да разшири кръгозора на младежите, да насърчи общуването и контактите на международно ниво, да ги възпита в дух на хуманност и доброволчество.

Momentous 62%

Истинският доброволчески труд, скаутите полагат в общежитието на ГПЧЕ. Изцяло обновяват един апартамент както и трапезарията с кухненски бокс в общежитието, боядисват парапетите на балконите. Неотлъчно до  белгийските младежи са и гепечари, възприели доброволческия дух: Димитър от IX г, Миладин от IX в, Милен  от    XI а. Координаторите на проекта Нели Тенева и Цветан Милев, получават пълната подкрепа на ръководството на училището, възпитатели и учители, съпричастни към идеята.

Momentous 62%

Проектът на белгийските доброволци продължава  с обиколка из България,  опознаване на българската култура и природа, която вече ги е очаровала. И както казва г-жа Тенева:  „На френски има поговорка „Никога няма 2 без 3.” От ГПЧЕ очакваме следващата година популярността ни да стигне до следваща ТРЕТА скаутска организация. А защо, не! Налице са всички фактори: ученици ентусиасти, учители добри организатори, възпитатели в общежитието безкрайно търпеливи и толерантни!”