Герои на Молиер оживяват на сцената на ГПЧЕ „Алеко Констнатинов”

Участниците от театрален клуб „Сцената е наша” към проект „Твоят час” с ръководител г-жа Нели Тенева поставиха комедията на Молиер „Претенциозните глупачки”. Премиерата на спектакъла те посветиха на празника на франкофонията – 20 март -празник на френския език и култура.

12 млади ентусиасти от IX до XII клас държаха приковано вниманието на публиката с невероятния си талант, чар и излъчване. Пиесата „Претенциозните глупачки” не е сред добре познатите и играни в България творби на Молиер. Своя прочит на комедията любезно предостави издателят-преводач от френски г-н Атанас Сугарев, а актьорите добави свои хрумвания.  В своето произведение Молиер осмива литературното течение прецизност (стремеж към описателна и изтънчена реч). Четири века по-късно комедията звучи актуално, защото изобличава всички прояви на глупостта, претенциозността, лицемерието и фалша.

В духа на пиесата и за да изглежда всичко още по-бутафорно, женските роли се изпълняваха от момчета, а мъжките – от момичета. И така главните героини, братовчедките Мадлон и Като бяха поверени на невероятните Милен (XIIа) и Тихомир (Xг). Техният баща/настойник Горжибюс, типичен буржоа, бе прекрасно пресъздаден от Зорница (Xг), на чийто крехки плещи лежи трудното опазване на младите госпожици. Диляна (XIг) и Магдалена (XIв) се вживяха в реалистичните образи на отхвърлени кандидати за женитба. Габриела (Xв) пое трудната роля на слуга на един от благородниците, който стихоплетства и се взема на сериозно. Ивеа, като слуга на другия благородник партнира изключително добре на Габриела. Нелина (IXа) и Ивалина (Xв) бяха в ключовите роли на лакеи на претенциозните глупачки и истински носители на здравия народен разум. Без Тереза (Xг) и Аника (XIв) в ролята на носачи, а после  и на цигулари, картината  на този маскарад на суетността нямаше да е пълна.

Оригиналните костюми за постановката са изработени от клуб „Изкуството в твоята длан” с ръководител, г-жа Меглена Вичева.

Спектакълът ще бъде включен в програмата по отбелязването на 35 годишния юбилей на ГПЧЕ „Алеко Константинов” и ще зарадва още по-широка обществена публика.