Да бъдем съпричастни!

Тази година ние, абитуриентите от ГПЧЕ “Алеко Константинов“, сме амбицирани да покажем и докажем, че всеки един от нас е способен да даде своя принос, за да направи този суров и горчив свят по-добър.  Обединява ни една обща кауза и тя се нарича „Панаир на добрината“.
Нека първо да разкажем за какво всъщност става дума:
Муковисцидоза е едно от най – страшните генетичи заболявания. Болестта се характеризира с абнормален транспорт на хлорни и натриеви йони през епителния слой. Това от своя страна води до вискозен секрет в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата. Като един от най-сериозните проблеми, които предизвиква заболяването са проблемите свързани с дишането. Но това не е всичко, наблюдава се забавен растеж, инфекции в синусите, диария и невъзможност за създаване на поколение.
В България статистиката показва, че около 220 души са в това безнадеждно състояние, повече от които са деца. Животът, който те водят, изисква много грижи и наистина много средства. Болестта им е нелечима, но състоянието им може да се поддържа. При незабавно и адекватно лечение, болните могат да преживеят до 50 годишна възраст. Най-плашещото до момента е , че в България животът на тези болни достига едва до 12 годишна възраст. Държавата и до ден днешен дискриминира тези хора и не поема никаква грижа за облекчаването на състоянието – физическо и финансово –  на тези болни. Затова ние бихме искали да помогнем за това,  грижите и поддържането на живота им, да не бъдат непоносима тежест за близките и семействата им и също така да убедим държавата да им помогне в тази „битка“ за по-лек  живот.
Инициативата ни стартира още с началото на училищната година, когато всички ние започнахме да  даряваме средства за каузата. Но тази сума не е достатъчна. Ето защо опитите ни да помогнем продължават. Целта е колкото може повече хора да научат за това заболяване. Силно се надяваме нашият зов за помощ да бъде чут и от хората в  държавата, от които зависи здравето и животът на тези деца. Затова нека всички покажем на света нашата инициатива чрез  направата и носенето на тениски с логото на каузата.
Ето ги и нашите предложения:
1. През последната ни седмица в училище, през месец май, всеки който желае да се присъедини към каузата ни, да носи тази тениска. ( Да се откажеш от суетата си в ден като този, за да спасиш човешки живот е добродетел!)
2. В деня на тържественото ни изпращане от училище всеки, който е съпричастен да носи тази тениска.
3. Публикуването на повече информация  за нашата инициатива в местните медии.
4. Информиране на държавните институции, свързани с този проблем – официални писма.

Нека всички се обединим!
   Нека покажем, че всичко е в нашите ръце!
   Нека спасим живот!