„Най-големият урок в света” в ГПЧЕ

На 29.09.2015 год. ГПЧЕ взе участие в инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света”. Урокът имаше за цел да популяризира приетите на 25 септември от ООН Глобални цели на човечеството за устойчиво развитие през следващите 15 години. Урокът се провежда в седмицата от 28 септември до 2 октомври в училищата на всичките 193 страни – участници в ООН.

3оон

 

Обучаеми в този урок бяха новите ученици в ГПЧЕ – осмокласниците, а в ролята на обучители влязоха дванадесетокласниците от клуб „Солидарност” с ръководител г-жа Стоянка Димитрова. Урокът беше особено вълнуващ за тези дванадесетокласници, защото точно те бяха хората, работили по европейския проект „Глобални цели на хилядолетието за развитие”, започнал когато самите те бяха в осми клас.

Предишните цели на ООН бяха със срок 2015 г., а изпълнението на настоящите 17 цели е предвидено за 2030 г. Те включват: изкореняване на бедността, борба с глада и болестите по света, справяне с климатичните промени, преодоляване на неравенствата и т.н.

1оон

 

Учениците от „Солидарност” разказаха на осмокласниците за своя завършен проект по Целите на ООН и заедно дискутираха новите 17 цели, след гледане на образователния филм, предоставен от УНИЦЕФ специално за целите на „Най-големият урок в света”.