Партньорство, превърнало се в приятелство !

От 23 до 29 април 38  ученици от ГПЧЕ Алеко Константинов“, придружавани от г-жа Димова, г-жа Цонкова и г-н Гечев, бяха на гости на немските си приятели от Регелшуле  „Алтенщайнер Оберланд”. Партньорството  между двете училища  има четиринадесет годишна  история.

11

Само седмица преди това, от 9 до 15 април,  19 деца от малкото градче в  Тюрингия и три преподавателки бяха наши гости. Те бяха приети в семейства на ученици  от  Правец, Трудовец, Етрополе и Ботевград.   В края на гостуването си всички бяха единодушни : “ Една седмица беше много кратко време“. А сред най-ярките впечатления  посочват времето  прекарано с българските ученици и техните семейства, вкусната  храна и красивата природа, екскурзията в София и в Пловдив.  Радваха се и на необичайно топлите  дни, за които им завиждаха приятелите от Германия .

10

И с право ! Тюрингия, наречена ,,зеленото сърце на Германия“, ни посрещна с красив залез, с дъжд и  студ. Топла и сърдечна беше обаче срещата с децата и техните семейства.  20 ученици  бяха настанени в семейства, останалите  – в младежки хотел. За тях  в неделя  имаше  спагети и сладкиши, приготвени от съпругата на г-н Хайнел- директор на училището, и от  немските колеги. След това потеглихме за  Цела Мелис, а пътуването до там се оказа истинско приключение. Заваля сняг  като през януари – добре, че автобусът  имаше зимни гуми.

03

После снегът се  стопи, заваля дъжд, показа се и слънцето. Вълшебство е да видиш красивата Тюрингска гора   в един ден   хем зелена, хем побеляла от сняг. Снимките бяха невероятни!  През следващите четири дни  нашите домакини ни показаха Ерфурт- столицата на провинция Тюрингия, парка с миниатюрите в Рула, солната мина в Меркерс, крепостта Вартбург. Интересни бяха и часовете по немски- фразеологизмите се оказаха предизвикателство за някои от нас, но на срещите по футбол и волейбол определено бяхме по-добрите.

20

В четвъртък  за последен път  бяхме в училището- на обяд с тюрингски наденички на грил и немски сладкиши, които бяха донесли немските учители. Имаше българско хоро, немски песни и последна обща снимка. Раздялата в петък  не мина без сълзи, но с обещания за нови срещи .

13

И една много приятна изненада! В същия ден  в регионалния „Зюдтюрингер цайтунг“ излезе статия  за нашето гостуване  със заглавие „ От партньори  стават приятели“. А за да се случи това, заслуга имат много хора –  г-н Хайнел  и г- жа Щерионова,  г-жа Гечева и г-жа Астрид Кнот, г-жа Ингрид Хосфелд и много други колеги както от немска, така и от българска страна. Но на първо място  трябва да благодарим на българските и на немските семейства, които  приемат  гостуващите деца като свои  и  така спомагат за преодоляването на предразсъдъци и създаването на приятелства. Какво по-ценно  от това !

22