Ученици от ГПЧЕ “Алеко Константинов” участваха в Модел ЮНЕСКО

От 21 до 23 октомври 2016 във Велико Търново се проведе Регионална симулация „МОДЕЛ ЮНЕСКО“. Инициативата е част от Националния план за отбелязване на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и се организира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
В първия Регионален Модел ЮНЕСКО взеха участие 20 училища от мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища и мрежата от клубове за ООН на Дружеството за Обединените нации в България.

Модел ЮНЕСКО е симулационна игра, в рамките на която учениците влизат в ролята на дипломати и дискутират актуални теми от програмите на тази водеща агенция от системата на ООН.

td1

ГПЧЕ е част от мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО български училища от повече от 20 години. В симулацията участваха Инес Бакърджиева и Цветослава Гергинова. На тях се падна ролята на дипломати на Никарагуа. Първоначално всеки участник представи позицията на своята държава по темата. Последва гласуване на дневния ред. Всички точки по дневния ред трябваше да се обсъдят и дебатират, докато не се постигна консенсус по всяка една. След това се пристъпи към изработване на проекторезолюция, която да включва проблемите, обсъждани по дневния ред.

td2

Темите на осъществения  модел бяха:

  1. Образованието като фундаментално право, което дава възможности;
  2. Световното културно наследство – търсене на баланс между туризма и опазването на паметниците на културата;
  3. Овластяване на гражданите чрез универсален достъп до информация.

td3

Събитието приключи с пресконференция, на която бяха обявени взетите решения и „дипломатите“ отговаряха на въпроси на „журналисти“.