Ученици от ГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец се върнаха от лагер в Словения

На 01.10 учениците от ГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец, участващи в проект „Education +“ по програма „Еразъм“ се завърнаха от 8 – дневен лагер в Словения. Участници в проекта са деца от 4 европейски страни – България, Словения, Естония и Италия.

Лагерът бе на брега на изящното езеро Бохин. Учениците бяха настанени с деца от другите 3 националности. Имаха възможност да участват в различни дейности – изработиха плакати на теми „Европейски съюз“, „Идентичност“, „Глобални цели на ООН“, както и такива в областта на околната среда. Докато работеха върху зададените им задачи, учениците не само се запознаха отблизо с материята, но и се научиха да работят в екип с децата от другите държави. Това много допринесе за подобряване на езиковите им умения по английски език, въпреки че всички партньори изразиха възхитата си от високото ниво на владеене на английски език от възпитаниците на ГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец.

f3

В натоварената програма на „Activity camp Bohinj“ бяха включени и посещения на едни от най-интересните и красиви забележителности в Словения. Групата посети Вогел- известен зимен курорт, намиращ се на 1500 м. надморска височина. Покори и туристическата пътека до водопад „Савица“ – висок 78м. В един от дните направи 6-километров поход до „Национален парк Триглав“, който носи името на най-високият връх в Словения, като доста вълнуващ и емоционален бе обратният път до лагера – с лодка през Бохинското езеро. Групата посети и Блед- известен планински град в Словения. Там се намира и замъкът Блед с изключително красива гледка към едноименното езеро. Вълнуващо за децата се оказа и посещението на пещерата Постойна- известна с най-дългия туристически пещерен маршрур в света- 5 километра. Разбира се, разгледаха и столицата Любляна и посетиха „The house of EU“, където им беше представена презентация за това какво представлява Европейският съюз.

f5

В програмата на проекта бе включено посещение на училището на словенските партньори в град Сенчур. Всички имаха възможност да обиколят класните стаи и да се запознаят с техните методи на обучение. По време на вечерните дейности децата от България впечатлиха всички с музикален талант, умения за приготвяне на българска баница и не пропуснаха да предадат на чужденците част от българския дух, като ги научиха да танцуват хоро и да пеят български песни.

Лагерът постави началото на нови приятелства, които ще продължат и занапред. Нашата група вече с нетърпение очаква следващата среща със своите приятели, която ще проведе в ГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец през 2017 година.