Ден на Европа, 2020

Макар и разделени, това не пречи да сме обединени в Европа. Днес честваме този празник, за да покажем, че само заедно сме по-силни и можем да се справим с предизвикателствата, които поставя живота.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Институциите на ЕС честват Деня на Европа

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС ще отворят своите врати за обществеността в Брюксел и Страсбург. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Денят на Европа в нашето училище…

Тази година също нямаше как да не станем съпричастни към празника като училище посланик на ЕП. С мултимедийно видео, Пола Димитрова от 12 „В“ клас и от името на всички младши и страши посланици на ЕП, днес те поздравиха своите европейски съграждани по случай празника.

 

Използвани материали за статията:
https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_bg

 

#ЕвропаСрещуCovid19