Десетокласничката Вилияна Григорова от ПГПЧЕ спечели стипендия за триседмичен престой в Германия

Международно признание за нивото на обучението по немски език в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“.

За трета поредна година ученик от немските класове на ПГПЧЕ „Алеко Константинов” се класира на национален кръг в олимпиада, организирана от Посолството на ФРГ у нас. Вилияна Григорова от 10 в клас е сред 12 ученици , спечелили стипендия за триседмичен престой в Германия. В рамките на този престой учениците ще бъдат настанени в семейства, ще посещават часове в гимназията в гр. Визентайд, Бавария, ще участват в културни и спортни мероприятия, ще прекарат няколко дни и в столицата Берлин.

За да стигне до този успех Вилияна е трябвало да се пребори с конкуренцията на 74 участници от езикови гимназии в цялата страна. Първият етап на олимпиадата включва изготвяне на проект по една от четири зададени теми. Вилияна избира темата за Свободата на словото, като освен теоретичната част тя включва и свое проучване сред ученици от 10 и 12 клас. Ученичката споделя, че наред с това проучване, най-интересната част от проекта за нея е била тази, свързана със свободата на словото през тоталитаризма.

До втория етап на олимпиадата са допуснати 34 работи, а авторите им са поканени на интервю пред немско-българска комисия към Централната служба за обучение по немски език в чужбина при Посолството на ФРГ. На интервюто ученичката се представя много убедително.

Радостта ѝ споделя и нейната преподавателка по немски език, г-жа Иванка Димова, която я насърчава да се включи в проекта и ѝ помага при изготвянето му. Според нея, успехът на Вилияна е закономерен резултат от отличната ѝ подготовка по езика и умението ѝ да аргументира и защити своята лична позиция по темата.
А за всички, избрали да учат езика на Гьоте и Шилер, успехът на десетокласничката е мотивация и доказателство, че за постигането на една цел са необходими силно желание, труд и постоянство.