Евродепутатът Петър Курумбашев се срещна с младите хора в Правец

Евродепутатът Петър Курумбашев се срещна вчера с ученици от ПГПЧЕ ”Ал.Константинов” и НПГ по КТС – град Правец. Поводът за визитата му е по повод изпълнение на проекта на Община Правец „Правец – част от голямото мултикултурно семейство на Европейския съюз”, както и по покана на кмета на общината Румен Гунински.

Проектът „Правец – част от голямото мултикултурно семейство на Европейския съюз” беше одобрен от Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“, а дейностите, заложени в него са представяне и популяризиране на информация относно структурата, организацията и дейностите на ЕС, спецификата и индивидуалните особености на отделните страни-членки. Паралелно с това да бъде представено най-важното, което всеки българин трябва да знае и да се гордее – културното наследство на страната и региона, националните символи, традициите, обичаите, историята.
За реализация на целите на проекта, Община Правец подготви информационна брошура, която се раздаде на участниците във форума. Тя ще продължи да бъде популяризирана чрез институциите, партньори на общината по проекта.

Евродепутатът Петър Курумбашев пристигна в Правец в 10.00ч и бе посрещнат по стара българска традиция с погача с шарена сол. Веднага след това се включи в българското хоро, с което младите хора го посрещнаха.
По време на срещата младите хора поставиха редица въпроси , като основните теми, които бяха засегнати в разговора бяха – Българското председателство-предизвикателства и възможности; Бъдещето на Евросъюза след Брекзит, Европа на две скорости и рисковете за нашата страна; Ролята на Европейските институции за бъдещето и възможностите на младите хора в Европейския съюз.

Евродепутатът сподели с младите хора вижданията си за възможностите, които ни дава Европейския съюз. Той обаче засегна и темата за много ограничения и двойни стандарти, които спъват единството и солидарността на еврозоната. „Ние сме в близки професионални отношения с кмета Румен Гунински, тъй като заедно работим в Европейския парламент и Комитета на регионите по отстояване на интересите на страната ни. Аз мога да благодаря на Вашия кмет за активната работа в евроинституциите в Брюксел. Той не просто участва в нашите инициативи там, а много често Г-н Гунински е и техен инициатор. Това е и причината да се съглася веднага на отправената покана за участие в тази среща, всъщност на Правец аз не мога да отказвам.“ сподели г-н Курумбашев.

В края на визитата на евродепутата, ученици от паралелката по готварство в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ представиха традиционни храни на някои от страните-членки на ЕС, които всички дегустираха.