Европейски урок в ПГПЧЕ „Алеко Константинов”, Правец

Всички ние сме граждани на Европейския Съюз и като такива сме длъжни да познаваме основните си права. Наша мисия на младши посланици на Европейския парламент е да ги представим на по-малките възпитаници на нашата гимнзия – осмокласниците. Но кои сме ние?

Ние сме младшите посланици на ПГПЧЕ ,,Алеко Константинов”, гр. Правец. От една година нашето училище има привилегията да бъде ,,Училище посланик на Европейския парламент”. Разбира се, заедно с всички приятни емоции, това е придружено с усилен труд и много работа. Наша главна цел е да популяризираме европейските ценности и да запознаем съучениците ни с предимствата от това да са европейски граждани.

Всички знаем колко отегчителна е сухата теория на политиката и затова се постарахме да намерим различен и по-забавен начин за представяне на някои от най-важните европейски граждански права, които имаме.
На 13 март 2018 година проведохме „европейски урок” с учениците от осмите клас. За целта бяхме подготвили три игри: ,,Европейски асоциации”, в която осмокласниците се надпреварваха да споделят асоциации, с които свързват Европейския съюз. Последва ,,Европейска викторина” с награди, в която трябваше да се отгатне по дадено описание коя е държавата членка на ЕС. ,,Европейски Театър” представляваше ролева игра, в която по-малките ни ученици разиграваха различни, чисто житейски ситуации, позоваващи се на вече научените от тях права. В подготовката си те бяха напътствани от своите ментори – младшите посланици. Представени бяха симулативни диалози за възможността да учим свободно в друга държава членка на ЕС, като равноправен неин гражданин; предимствата на роуминг услугите; свободата да пазаруваме оналайн от друга държава членка на ЕС; възможността да ни бъде оказана спешна помощ без проблем, както и услугата дипломатическа и консулската помощ при нужда.

Това бе един полезен, но и изпълнен със забавление следобед. Всички ние от екипа на посланиците ще бъдем удовлетворени ако изпълним целта си и да накараме всички да се чувстват част от голямото европейско семейство.

Гая Диланова, младши посланик на Европейския парламент,

ученичка от XIа кл на ПГПЧЕ „Алеко Константинов”, Правец