FASCHING – Празник на немските паралелки в ГПЧЕ

Както всяка година и днес, на 11 ноември, в 11 часа и 11 минути, учениците от ГПЧЕ „Алеко Константинов” отбелязаха немския празник „Fasching”. Тази  традиция съществува в гимназията вече 24 години. „Fasching-a” представлява карнавал, който датира още от древни времена и се свързва с поверието, че зимните духове трябва да се прогонят, за да дойде пролетта.

3

 

7

 

 

А  на 11 ноември се  открива карнавалния сезон, не случайно наречен „пети сезон”.След тази дата започват коледните пости.Сигурно се питате, защо на 11. 11 от 11 часа и 11 минути. Числото 11 се смята още от Средновековието  за чудновато. То е с едно по – голямо от Десетте божи заповеди и с едно по – малко от Дванадесетте апостоли. В християнската митология числото 11 ни препраща винаги към греха, или към последния 12 –ти  час, който удря за грешниците.Има и други тълкования , например , че на този ден  в миналото  слугите и ратаите са получавали надницата си за приключилия  селскостопански  сезон и са организирали шумни веселби по този повод.

2

 

8

Тази година подготовката за „Fasching” беше доста по – трескава от предишните години. Цялото училище беше украсено с балони в цветовете на немското знаме и като цяло в стила на празника. Учениците също с голямо желание се включиха в подготовката за празника. Темата беше „Герои от приказките”.

5

 

9

 

Най –ентусиазирани бяха най – малките ученици в училището- осмокласниците, които се преобразиха във всевъзможни приказни герои – Червени шапчици, Снежанки, Пепеляшки, Пипи дългото чорапче. По големите пък се оказаха почитатели на фентъзи герои и костюми. Дванадесетокласниците  също се забавляваха като за последно- с  много настроение  и усмивки.

4

 

 

6

А утре е 12 ноември , ще кажете – един обикновен учебен ден. Не съвсем, защото емоциите  от 11.11. остават, спомените също. До 11.11.2016 !