Фестивал на късометражното кино, Правец 2020 – традицията продължава

За втора поредна година ще се проведе Pravest Film Festival за средношколци от цялата страна.

История…
Идеята се зарежда през 2019 г. от Шона Рикетц – учител по програма „Фулбрайт“ в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец, и Стефка Атанасова – старши учител по английски език и координатор на международни проекти към Еразъм +.   Това е първият по рода си фестивал за късометражни филми, в който участват ученици от средните училища в България. Миналата година събитието се състоя на 31 май в читалище „Заря 1895“, а домакин беше езиковата гимназия. Мероприятието получи подкрепата на комисия “Фулбрайт“ и фондация „Америка за България“ под патронажа на г-н Румен Гунински – кмет на община Правец и г-жа Цветанка Щерионова – директор на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“. Бяха включени филми, създадени от екипи ученици от Благоевград, Разград, Варна, Гоце Делчев, София, Правец и Етрополе.  Петнадесет съдии от цял свят (България, Германия, САЩ, Канада, Франция и др.) оценяваха онлайн филмите, като окончателното класиране беше обявено по време на фестивала от Шона Рикетц и Уйлиям Теодору – американски учители към комисия Фулбрайт в Правец и Разград.

Идеята…
Желанието на основателката на фестивала – Шона Рикетц, е Правец да се превърне в столица на ежегоден фестивал на късометражното кино на английски език за ученици от цялата страна. Тя вярва, че Холивуд не е единственото място за кинорежисура. Мотото на Pravets Film Festival е „Преоткрий себе си чрез филма!“.

2020…
Фестивалът в Правец се завръща със съдействието на Шона Рикетц, Софи Лоуавиер, Азлин Армстронг, Стефка Атанасова и Цанко Цолов. Въпреки усложнената обстановка с вирус COVID-19 тази година ще се състои второто издание на Pravets Film Festival на 12 юни 2020.  В случай че ограниченията за събиране на хора на едно място не отпаднат, организаторите подготвят виртуално представяне на фестивала. Условията за регистрация и предаването на филми вече е възможно в сайта на фестивала:   www.pravetsfilmfestival.com