Малта и ние…

Ние сме двама историци, които имаха възможността да прекарат две седмици пълни с преживявания на един малък остров, наречен Малта. Целта на нашето заминаване там беше обучение по програмата Erasmus+, по който кандидатства нашето училище, ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, и беше одобрено.

Разбира се, че се постарахме да съчетаем приятното с полезното и ни се получи, но ще карам по ред сега. Ще започна с представяне на това, как премина нашето обучение там и ще завърша с всички красоти, които може да се видят на острова.

Темата на обучението беше CLIL Methodology and ICT Tools for Teachers working with CLIL и то мина повече от добре. Организация – отлична, материали – повече от достатъчни, обучение – високо ниво, но в същото време много достъпно. Работихме с колеги от Италия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

Самото обучение протече в две седмици, като първата седмица фокусът беше върху CLIL (Content Language Integrated Learning) методологията и как да бъде приложено в обучението ефикасно. Работата ни беше изцяло практическа и винаги в групи, като идеята беше да се поставим на мястото на нашите ученици, което не беше трудно, тъй като в случая ние бяхме ученици. Това, което намерих за най-полезно е работата в група и постоянната работа с примери. Работата в групи е важна, защото така се научават учениците (а и ние) да работят екипно, да се вслушват в чуждото мнение, да бъдат активни, да доказват и усъвършенстват себе си. В началото на първата седмица ни беше дадена задача/проект, чийто  резултат трябваше да бъде представен в края на седмицата. Трябваше да изготвим постер, в който да включим всички методи научени през седмицата и да го представим пред групата. Първата седмица завърши с успех и много натрупани знания.

През втората седмица фокусът беше мултимедията и как да я включим ефективно в образователния процес. В началото на седмицата също получихме задача, която представляваше изготвяне на уеб урок, като отново включим всичко изучено през седмицата. Тук отново работата беше по групи и винаги практическа, което правеше обучението ефективно и 100% работещо. Запознахме се с много нови приложение, които биха били интересни за учениците, а и за нас, учителите, също. Втората седмица също завършихме с успех и сертификат за завършено обучение.

Относно Малта…ами отидете и вижте. Много различно във всякакъв смисъл място – красиво, горещо, живо и с много богато културно наследство.

Цветина Исаева
Цанко Цолов