Много усмивки и настроение на „Фашинга“ в ПГПЧЕ

Учениците от немските паралелки на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“- Правец не пропуснаха да отбележат типичния за Германия карнавал- „Фашинг“. Той се празнува няколко седмици в цяла Германия, като е характерен с разнообразието си от мероприятия, които обаче се обединяват от две неща- шум и маски. По традиция на училището, той се отбелязва на 11.11. в 11 часа и 11 минути, но тъй като тази година 11.11 е неучебен ден, учениците заедно с техните ръководители решиха да отбележат ден по- рано Фашинг-а.

Празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие. Традицията се свързва с много усмивки и маскарад.

Учениците от немските паралелки, заедно със своите преподаватели по немски език, се маскираха на различни анимационни герои, зайчета, лекари, пациенти, майстори и цял ден внасяха настроение на всички е училището. Официалният маскен карнавал бе в 12:30ч в двора на училището, където всички се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг.