Нетрадиционен ден на отворените врати в ПГПЧЕ

8 май 2018 година – ден на отворените врати на езиковата гимназия в град Правец. Денят, в който всички бъдещи гимназисти, имат възможност да отидат и да се запознаят с училището. Но тази година настоящите гимназисти и техните учители намериха по-различен и интересен начин да запознаят обществото със своето училище.
В началото на месеца гимназистите тръгнаха на пътешествие из близките училища, запознавайки седмокласниците със своята любима гимназия. Разказваха за нея и за приятните емоции от обучението им там, разпространяваха гепечарски вестници, които бяха изработили те самите и раздаваха покани, приканвайки всички да станат част от грандиозното събитие. Но покани за какво? Кое е това грандиозно събитие?
Датата е 8 май, а мястото – Народно читалище ,,Христо Ботев” Ботевград. Учениците на езиковата гимназия организираха концерт, в който показаха една различна представа за думата ,,училище”. Когато чуете думата ,,училище” си представяте нещо скучно, досадно и отегчително, нали? С този концерт те искаха да покажат една различна страна, в която ходенето на училище може да е толкова приятно, че последният звънец да не е края на училищния ден!
В него представиха няколко дейности по проект ,,Твоят час” като театралния клуб ,,Сцената е наша” с тяхната ,,Криворазбрана цивилизация” , с ръководител Нели Тенева и танцовият състав ,,Народни ритми” с ръководител Виктория Нинова. Но няма как да не съчетаем традиционното с нещо модерно, все пак живеем във века на иновациите. Затова нашите танцьорки от ,,Формация Грация” представиха танц върху модернизирана версия на народна музика. Но какво е концерт без песен? Прекрасните деветокласнички – Мартина и Валери, дадоха сериозна заявка за изява на сцената със своята песен ,,New rules” на Dua Lipa , а нашата мила абитуриентка – Маги заложи на българската песен ,,Елмаз и стъкло” като бе придружена със страхотния акомпанимент на Тишо и неговата китара. След като театралния клуб показа магията на театъра, дойде ред на двамата единадесетокласници – Митко и Тишо, на които се падна честта да представят театралното изкуство на английски език. Те успяха не само защото са възпитаници на нашата езикова гимназия, а и защото са финалисти в едно от най-престижните езикови състезания за речеви умения на английски език в Бългрия на фондация ,,БЕСТ”. Номерът – изненада бе на Кари, която разказа своята интересна история. Тя е от Германия и е дошла в нашата гимназия на обмен за една учебна година по международната програма „Младежта за разбирателство“ и явно е усвоила българския език достатъчно добре, за да се представи сама, без водещи. След това изпя песен на немски език, за да представи на публиката своя роден език.
Концертът завърши с бурни аплодисменти и със специално пожелание, отправено от водещите, което гласеше : ,, Скъпи ученици, дерзайте и покорявайте върховете, така че един един да бъдете горди възпитаници на вашето ново училище, точно както ние се чувстваме в момента като настоящи ученици!” .
За всички това бе едно невероятно преживяване, но най-хубавото бе, че хората видяха как въпреки всичко все още има ученици, чиито очи са пълни с жар да дерзаят и да се развиват.
Гая Дилянова, ученичка от XIа клас на ПГПЧЕ „Алеко Константинов”