Николас Гейдж гостува на „Училище за лидери“

Господин Николас Гейдж с радост прие поканата на г-жа Стефка Атанасова от „Училище за лидери“ да се срещне с бивши и настоящи ученици на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец чрез видеовръзка. Събитието предизвика огромен интерес, а специални гости бяха основателите на клуба – г-жа Дарина Стоянова и г-н Данаил Стоянов. Модератор на срещата беше  Галена Тодорова –  магистър от университета в Гринуич, Англия, и бивша възпитаничка на гимназията.

Николас Гейдж е роден през 1939 г. в с. Лиа, северозападна Гърция. Детските си години прекарва в същото село, но поради политически причини и размирици в родната си страна, майка му успява да организира нелегалното  заминаване на петте си деца в САЩ, където ги очаква техният баща. Николас е само деветгодишен, но не забравя своите корени  и след години се връща отново в Гърция, за да разследва причините за убийството на майка си.

В дългата си кариера като журналист, автор и продуцент, Никълъс Гейдж прекарва първата половина като разследващ репортер и чуждестранен кореспондент, а през втората – написва седем книги и продуцира  няколко филма.

Като репортер на The New York Times, The Wall Street Journal и Associated Press той получава широко признание за своите разследващи статии, касаещи организираната престъпност, трафика на наркотици и политическата корупция.

Номиниран е за награда Пулицър шест пъти и получава множество награди за репортажите си.

Сред неговите книги са: „Greek Fire , „A Place for Us“ и „Eleni“ –  разказ за живота и смъртта на майка му по време на гражданската война в Гърция.

Междувременно работи върху филми, като е продуцент на филмовата версия на „Елени“ и копродуцент на  „Кръстникът III“,  номиниран за Оскар като най-добър филм през     1994 г.

Съпругата му – Джуан Полсън, е негова състудентка от университета по журналистика в Колумбия. Имат три деца: Кристос – сценарист в Лос Анджелис; Елени – също писател, издала две книги – “North of Ithaka“ и „Other Waters“, и Марина – дизайнер в Сан Франциско.

По време на срещата бяха коментирани теми от личен и от професионален характер. Ето някои от тях:

Как господин Гейдж преживява войната и какъв е неговият живот като емигрант?
Баща му Христос заминава за САЩ, за да търси нова работа. След Втората световна война Елени и децата й са хванати по време на Гръцката гражданска война между комунисти и роялисти. През 1947 г. комунистическите бойци получават контрол над Лия. Отнемат децата от родителите им и ги изпращаш в страни като Албания, Румъния, Чехословакия и България.  Страхувайки се, че децата й ще бъдат изпратени в комунистическите страни, Елени организира бягството на децата си. Майка им остава в Гърция. Комунистите я арестуват, изправят я пред съд и я екзекутират. Гейдж и сестрите му успяват да се съберат с баща си в САЩ.

Първоначално животът там е труден, но с много воля и усилия Николас преодолява пречките по пътя си. Завършва гимназия, а след това журналистика. Разследванията му са свързания с мафията и корупцията. Разкрива банди за рекет, дрога и кражби. Материалите му се публикуват във вестници като „The Wall Street Journal“ и „The New York Times“. Превръща се в един от най-известните американски журналисти. Посрещан е от президента Кенеди в Белия дом и получава множество награди за публицистиката си.

Прави опит да се завърне в Гърция и да започне разследване по смъртта на своята майка. Вестникът му обаче го изпраща в други страни, за да бъде кореспондент. През 1959 напуска „Таймс“ и пак се фокусира върху своето разследване, стигайки до Гърция. След като събира достатъчно данни, той се връща в Ню Йорк и започва да пише историята на своето разследване. Тази история се превръща в бестселър и става сюжет на филма „Елени“.

Страх ли го е от работата?
С усмивка на лице господин Гейдж ни сподели, че няма страхове. Все пак вметва, че най-опасни са дилърите на дрога.

Променила ли е журналистиката живота му?
Да отбелязва революцията в Иран е едно от най-големите изпитания за него. Намира се в центъра на война, дори попада в стрелба. Научава се как да оцелява между куршуми и как да кара хората да говорят. Споделя, че начинът да накараш хората да говорят е да ги накараш да те харесат. Когато те харесат, могат да разговарят по-добре.

Разговори с Ал Пачино? – Да, разговаряли са. Вечерял е с Мадона, Фреди Мъркюри и др.

Има ли нещо, което не е постигнал, но иска?
Иска да напише пиеса или опера. Когато е бил малък, искал да бъде баскетболист или боксьор. Споделя, че е бил добър в тези дисциплини.

Какво да очакваме от него?
В момента г-н Гейдж прави телевизионен сериал по книгата си „Greek Fire“  -биография на оперната певица Мария Калас и магната Арисотел Онасис.

Срещата с г-н Гейдж  ще остави незабравим спомен в сърцата на участниците най-вече с топлотата и посланията, които той отправи към младите хора. Ето какво му написаха Радина Саханджиева  – 11 а  и Мартин Люнгас – 11б:

Радина: „След това интервю страхът вече не съществува в моя речник. Струва ми се някак си далечно и нереалистично. Като създание от друга вселена е. Благодаря ти, Николас Гейдж, че ми показа, че животът си струва приключението!“

Мартин: „Здравейте господин Гейдж,

Много ви благодаря, че отделихте от времето си да присъствате на това интервю. Не мога да опиша колко много се радвам, че се включих и аз, за да ви слушам! Вие сте една от най-вдъхновяващите личности, с които съм имал възможността да се срещна!  Вашите истории доказват, че всеки може да преживее различни предизвикателства през живота си.“

А ето и какво сподели с нас г-н Гейдж в емейл след срещата:

„Скъпа Стефка,

За мен е винаги удоволствие да разговарям с умни млади хора. Беше страхотно удоволствие да прекарам време с всички вас.

Благодаря ви, че ми подарихте такъв чудесен начин да започна седмицата си.“

Целият разговор можете да намерите на следния линк:
https://youtu.be/pG-Ayi8nNew

Снимки от срещата: