ПГПЧЕ „Алеко Константинов” – Училище посланик на Европейския парламент участва в инициативата „Обратно в училище”Европейска агенция гостува на Езиковата гимназия в Правец

Дори в последните дни от учебната година учениците от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ са готови и ентусиазирани да понатрупат още малко знания. Източникът на знания този път се казва г-жа Нора Овчарова, която се занимава с финансово управление на проекти за европейската агенция FCH JU, Fuel cells and Hydrogen joint Undetaking в Брюксел. На 26 юни тя се срещна с младшите посланици на Европейския парламент на езиковата гимназия по проект Back to school (Обратно в училище) с цел да ги запознае с основните аспекти на Европейския съюз.

Г-жа Овчарова остана очарована от богатата обща култура на младите хора относно европейски въпроси като еврозона, роуминг, шенгенско пространство. След кратката си презентация гостът разказа за своята работа и разясни приложенията на водорода като енергиен източник в транспорта и домакинството. В края на гостуването на г-жа Овчарова учениците си дадоха сметка за огромната роля на автомобилите в замърсяването на околната среда и важността за нейното опазване. Младото поколение се надява, че този алтернативен метод за водорода като енергийна суровина би подсигурила оцеляването на Земята а и на нас, като нейни обитатели.