Предизвикателството Виши

            Участието ми в проект ИКАР към Ключова дейност 1 на програма Еразъм+ бе поемане на предизвикателство в професионален и личен план. Приех го с ентусиазъм и без колебание. Освежаване на познанията в областта на чуждоезиковата методика, новости и иновации, потапяне в автентична среда бяха факторите, които ме накараха да се присъединя към училищния екип за разработване и участие в проект ИКАР за повишаване на квалификацията и в прилагане на ключовите компетентности и умения за развитие и успех в училище.

Изборът ми на обучителна организация се спря на CAVILAM, ALLIANCE FRANÇAISE във ВИШИ, Франция. Защо? Няколко са аргументите в отговор на въпроса:

  • Защото е утвърден педагогически център с 50 годишна история;
  • Защото е посещаван от над 4000 курсисти годишно (младежи и учители) от над 120

нациналности;

  • Защото е световноизвестно име в областта на методиката на преподаване на

Френски език като чужд, работещ в сътрудничество с TV5 и Радио Франс Интернасионал, с многобройни онлайн ресурси;

  • Защото предлага „меню“ от обучителни модули и ателиета, от които всеки

обучаващ се да си състави собствено такова и да следва своя собствена програма.

И не сгреших!

Двете летни седмици от 12 до 23 август 2019г бяха динамични, ползотворни, успешни, изпълнени с много емоции и преживявания. Особено впечатляващи бяха „Прости театрални техники в клас“, ателие в което цялата ни група се превръщаше в театрална трупа с конкретни задачи за изпълнение, подражнаие, импровизация. Въодушевление, смях и аполдисменти… Да, трябва да опиташ, да пробваш, за да приложиш после техниките в клас със собствените си ученици или… в извънкласни занимания с клуб „Театър“, например! Или пък модулът „Да се научим да мотивираме и да мотивираме за учене“, в който размишлявахме и участвахме в дебати и дейности, целящи да породят интерес у учащите, да придобият увереност в изучаването на езика и оттук да повишат мотивацията си за учене. Модулът за развитие на устната реч и ателието по фонетика предлагаха от своя страна конкретни практически решения, работа с онлайн приоложения и ресурси, едновременно полезни и забавни за повишаване на знанията и уменията  за сблъскване с автентични комуникативни ситуации.

Но CAVILAM, Vichy не е само обучителен център, той е една жива и кипяща от енергия точка, която предлага още и участие в конференции и допълнителни ателиета (кино, литераура, история) извън програмата. Културният афиш е толкова богат и ранообразен, че не оставя време за скука – концерти на открито и закрито, фестивал на късометражното франкофонско кино,  международни вечери –представяне на отделните страни чрез музика и танци, традиционна кухня. Да добавим и много екскурзии, опознавателни обиколки из града и околностите, разходки, дегустации на вина, сирена и хляб от областта Оверн. Всичко това е приключението Виши! И не на последно място градът Виши е световноизвестен спа курорт с минерални извори, балнеолечение, хотели, както и познат с медицинската козметика Виши.

Обучението бе предизвикателство и в личен план. Сама сред стотици чужденци, с които трябва да общуваш, да дискутираш, да работиш в екип, да се доказваш като професионалист. Успях! Сега имам приятели от цял свят – Индия, Ливан, Тунис, Египет, Мароко, Сейшелски острови, Нидерландия, Испания, Италия, Австрия, Словения, с които поддържам връзка. Защото във Виши „изживях приключението Френски език“, така както се казва в слогана на обучителния център Виши!

Нели Тенева, преподавател по френски език