Клуб „Училище за лидери“ към Езикова гимназия – Правец на виртуална дискусия „А сега накъде?“

В деня на патронния празник на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец се проведе първата виртуална среща на „Училище за лидери (Вдъхнови се!)“ от началото на извънредното положение в страната. Събитието се състоя в платформата zoom.us и предизвика голям интерес сред учениците и техните преподаватели. Тази лидерска среща беше малко по-различна и малко по-дистанционна, но пък запази същата зареждаща енергия и позитивизъм, както всички предишни. Нашите говорители, всички завършили езиковата гимназия, бяха изключителният проф. док. на икономическите науки Красимир Петров, както и седем дейни младежи, развиващи се в различни сфери по цял свят: Галена Тодорова, Гая Диланова, Деря Оралогул, Милен Атанасов, Натали Матева, Николай Атанасов и Радияна Манчева. Домакини бяха г-жа Стефка Атанасова и г-н Цанко Цолов. Като модератор на събитието, Галена даде думата на г-жа Дарина Стоянова – основател на клуба, да открие срещата, която продължи повече от два часа на живо.

Темата –„А сега накъде?“, включи в себе си няколко много по-обширни теми:
– Икономиката в условията на COVID – 19
– Подбор на университет в условията на пандемия
– Управление на личните и семейните финанси в условия на криза
– Неочакваните ползи покрай извънредната ситуация
– Пандемия, рецесия, душевно здраве, международни конфликти и устойчиво развитие
– Как да разпознаеш фалшивите новини и да мислиш критично в свят, заринат от информация

Въпреки прогнозата за временна дефлация, най-вероятно последвана от стакфлация и много други сложни икономически думи, дискусията завърши с поглед към светлото бъдеще, което всички ние сме готови да започнем да градим отново!

На въпросът, зададен от Галена: ‚Можеше ли човечеството по-леко да премине през тази криза, ако се бяхме вслушали в многото световни вирусолози относно запасяване на болничните заведения с ресурси, тъй като те предсказаха, че такъв тип вируси ще стават все по-често срещани?‘, г-н Петров отговори, че човеците не предприемат мерки преди някоя фаталност да се случи, такава е нашата природа и най-вероятно ударът от вируса би бил по-лек, но последствията пак биха довели до нова икономическа и социална криза.

Бяха задавани и множество въпроси от страна на слушателите, на които с радост лекторите отговориха. Макар и в трудно за всички време, тази среща беше уникална и вълнуваща за всички, а нашите ГПЧЕ-ари чакат с нетърпение следващото издание на „Училище за лидери (Вдъхнови се!)“.

До следващата виртуална лидерска дискусия!