VOICE IT: Мнение от значение

VitНа 20 ноември 2015г. се навършиха 26 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето. По този повод „Национална мрежа за децата“ организира младежкия форум „VOICE IT: Мнение от значение“.  Събитието се проведе в зала 8 на НДК и ученици от нашето училище бяха поканени да го посетят. Целият форум беше обединен около идеята, че младите хора трябва да вземат нещата във свои ръце, ако искат нещо да се промени, че тяхното мнение е важно и трябва да бъде чуто. На събитието присъстваха младежи от цялата страна, които представиха своите идеи за това как да променим нашето общество към по – добро .

            Събитието започна с кратко откриване, на което организаторите обясниха кои са те и с какво се занимават. Представиха ни програмата за деня и оставиха на нас да решим кои дискусии да посетим и в какво да вземем участие. Цялостната организация на събитието беше доста интересна, нещо, което аз не бях срещал никога до сега. Из фоайето на залата бяха разположени многобройни щандове. На тези щандове различни организации представяха своята дейност и планове и приканваха младите хора да се включат в обществения живот.Имаше щанд, който информира за СПИН и ХИВ и това колко важно е да се пазим от тези болести. Друг щанд поясняваше колко важна е сигурността във интернет и как да се защитаваме качествено от злонамерени сайтове. На всеки щанд имаше нещо като предизвикателство. Всеки,  който се справи успешно с него, получава точка, под формата на розова лепенка. Всеки участник разполагаше с книжка, където да събира своите „точки-лепенки“. Когато даден участник събере 15 лепенки, т.е. 15 точки, той получава награда. Разбира се, наградата беше символична, но самото преживяване за мен беше доста интересно, тъй като никога преди не бях участвал във такава игра. На форума бяха представени и филми, създадени от ученици като нас, които са поели инициативата в свои ръце и наистина правят нещо, за да постигнат това, което искат. Тук аз за първи път разбрах, че има такова нещо като младежки парламенти. Това са организации или по – скоро групи от ученици, които активно участват в управлението на своята община. Чудесно е да видиш млади хора, с желание и хъс да постигнат целите си.  По  време на събитието се проведоха редица дискусии и „ работилници“ . Групата на ГПЧЕ „ Алеко Константинов“  взе участие в работилницата „Как да превърнем идеите си в реалност“. За мен това е много важна тема, тъй като всички ние имаме идеи за това какво трябва да се промени, но те са просто идеи, неосъществени.

Форумът „VOICE IT: Мнение от значение“ беше много интересно и необичайно преживяване.  Със сигурност научихме много неща от събитието, но най –важното за мен беше следното: ако искаш нещо да се промени, не чакай – промени го! Никой няма да промени нещата докато ние стоим безучастно. Ако искаме нещо, трябва да се борим за него.

„Бъди промяната, която искаш да видиш“

Махатма Ганди

 

Веселин Чорбанов – 11г клас