Второ издание на „Правец филм фестивал“ – 2020

На 12.06.2020 г. от 18:00 в читалище „Заря“ – 1895” – гр. Правец се проведе второто издание на „Правец филм фестивал“.

Филмовият фестивал в Правец стартира през 2019 г.  със съдействието на комисия „Фулбрайт“, фондация „Америка за България“, Община Правец и ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец. Основател на фестивала е Шона Рикетц – бивш американски помощник-учител по английски език в Езиковата гимназия. В организацията на тазгодишното събитие се включиха Софи Лоуилер, Стефка Атанасова, Цанко Цолов и ученици от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец.

Фестивалът започна при засилени мерки за социална дистанция. За гостите беше подготвен и кeтъринг от учебна компания „Unlimited”.

Нетрадиционното издание на тазгодишния фестивал събра в едно участници и гости от цялата страна, видеорепортаж с поздрав от Шона Рикетц с участието на няколко от 16-членното  международно жури, както и поздрав на български език от бъдещия учител асистент Александър Томас. Беше излъчен и трейлър на фима „Услугата“ на Борис Николов и поздравителен адрес от неговата колежка Милена Димитрова.   Гостите имаха възможността да получат повече информация за „Правец филм фестивал“ и да се насладят на 10-те късометражни филма на екипи от цялата страна. На всички участници бяха раздадени сертификати за участие.  Наградените филми бяха в четири категории – “Най-добър филм”, “Най-добър сюжет”, ”Иновация от ново поколение” и награда „Борис Николов“ за най-добра кинематография.

Наградата за кинематография „Борис Николов” почита живота и делото на Борис Николов – режисьор и възпитаник на ПГПЧЕ „Алеко Константинов” – гр. Правец. Наградите бяха връчени от г-жа Цветанка Щерионова –  Директор на ГПЧЕ “Алеко Константинов“, Никола Николов – баща на Борис Николов, г-жа Цветелина Вадимирова – Председател на Общински Съвет – гр. Правец, г-жа Албена Петрова – Секретар на Община Правец и г-жа Анжела Родел – Изпълнителен директор на комисия „Фулбрайт“ за България. Патрон на фестивала беше г-н Румен Гунински, който изпрати специална благодарствена грамота на основателката на фестивала – Шона Рикетц . Сред гостите беше и г-н Мартин Тинчев – Народен представител.

Ето и победителите:

  • Най-добър филм –  Екип ‘Cinematica’ с филма ‚Quarantine‘ – ГПЧЕ “Ромен Ролан”, Стара Загора
  • Второ място за хай-добър филм – Eкип ‘VIVID’ с филма ‘Guilt’ – ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев
  • Най-добър сюжет – Екип ‘Story Tellers’ с филма „The Box in my Head” – ГПЧЕ “Ромен Ролан”, Стара Загора
  • Иновация от ново поколение – Екип ‘Marmalade’ с филма ‘Deadly Secrets” – НПГ „ Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев
  • Награда „Борис Николов“ за най-добра кинематография – Екип ‘Cinematica’ с филма „Quarantine“ – ГПЧЕ “Ромен Ролан”, Стара Загора

Екипът на филмовия фестивал благодари на всички, които се включиха в него, и ги поздравява за вълнуващата атмосфера. С нетърпение очакваме следващото издание на „Правец филм фестивал 2021“

Галерия със снимки: