За поредна година езиковата гимназия в Правец изпраща ученик в САЩ

Дамян Цветанов, ученик в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец, беше одобрен да прекара една учебна година в САЩ от програма „Kennedy Lugar  – Youth Exchange and Study (YES)“ към Държавния департамент на САЩ.

Дамян е на 16 години, родом от гр. Правец. Изучава немски и английски език. Обича спорта и новите запознанства. Шампион е по таекуондо, като наскоро печели жълт колан. С нетърпение очаква и началото на своето пътешествие през есента.

Какво представлява програма “KL-YES”?
Обменната програма за ученици „KL-YES“ е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г., като отговор на събитията от 11 септември 2001 г. Финансира се от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси (ECA) и предоставя на конкурентно подбрани ученици от цял свят стипендия, за да прекарат една академична година в държавно американско училище. Подсигурява се и приемно семейство, като целта е да се подпомогне разбирателството между американските граждани и хората от други страни, предимно в мюсюлманско население.

Какво осигурява стипендията?

  • Двупосочен билет за международно и вътрешно пътуване (от дома до САЩ и обратно);
  • Месечна издръжка, която позволява на учениците да участват в училищни събития и за лични нужди;
  • Настаняване за една година в селектирано американско семейство;
  • Записване в Американско средно училище;
  • Активности, свързани с ориентация в програмата, включващи подготовка преди заминаване, ориентация в САЩ и подготовка за реинтеграция;
  • Активности в местни общности;
  • Медицинска застраховка, изключваща предхождащи медицински състояния и зъболекарска грижа.

Дамян е поредният ученик от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ –  Правец, който заминава чрез “KL-YES” за САЩ. Вече е традиция успешни и активни ученици да бъдат одобрявани по програмите за международен обмен.

Практиката досега показва, че стипендиантите по обменните програми се завръщат в своите училища и допринасят за изграждането на нов мироглед. Придобитите знания и умения по време на образователния обмен ги превръщат в конкурентно подготвени кадри за международния пазар на кариерното развитие.

Ръководството на гимназията пожелава успех на Дамян. Неговите съученици и учители ще го очакват следващата година да сподели своите впечатления и даде своя принос за повишаване мотивацията и активността на учениците в училище.