Заслужено признание за кампанията „Към надежда, изцеление и мир с жерави щe полетим!“

Кампанията „Към надежда, изцеление и мир с жерави щe полетим!“, която Езикова гимназия, Правец стартира в условия на социална изолация, привлече вниманието на Информационния център на Европейския парламент в София. Видеоматериалът на Никола Николов (10в клас) и Даяна Димитрова (11а клас) ще бъде публикуван в централната страница на училищата посланици от цяла Европа. Клипът илюстрира без думи замисъла на инициативата. Гирляндът жерави на прозореца в дома внушава символиката на изолация, желание за свободен полет, стремеж към щастие и покоряване на нови хоризонти.
Проектът на ПГПЧЕ, оценен високо на национално ниво, ще бъде посочен като пример за успешна практика и в европейски мащаб.

Изработването на хартиени жерави, в което се включиха ученици, учители, родители от ПГПЧЕ е част от кампанията на ЕП #ЕвропаСрещуCovid19. Инциативата следва примера на малко японско момиче, което след Втората световна война се бори с коварна болест. Тя научава от своя приятелка легендата за хилядата жерава и започва да сгъва хартиени жерави с мечтата да оздравее. Оттогава оригами жеравът е символ на надеждата и мира.

ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ е Училище посланик на Европейския парламент от 2017г.
Това е програма, насочена към младите хора за повече активни знания относно Европейския съюз, европейската парламентарна демокрация, отговорността, която те трябва да имат за своето бъдеще и бъдещето на Европа.

 

#ЕвропаСрещуCovid19